vineri, 8 februarie 2019

TIPURI DE LANSATOR LA PINBALL

Pinball-ul este un joc de tip arcade atât de popular încât, deja în 1983, avea versiuni virtuale. Deoarece majoritatea elementelor nu depind de voinţa celui care joacă, Pinball are trei elemente controlate de cel care joacă. Cel puţin teoretic. Unul dintre acestea este lansatorul. Sau plunger-ul dacă dorim să folosim cuvântul englezesc. 

LANSATORUL MANUAL

Este întâlnit la majoritatea jocurilor, atât la cele reale:
Sursa: Liberty Games
cât şi la multe dintre cele virtuale:

Cu toate că mulţi armează total lansatorul (adică trag de el până în capăt) unii jucători se uită mai atenţi la suprafaţa de joc înainte de a începe să se joace şi se gândesc dacă e bine să îl armeze total sau nu. De ce?
  1. Chiar dacă bila are ghidaj (jgheabul care porneşte de la plunger şi se termină, de regulă, în partea de sus a suprafeţei de joc), în unele situaţii, pe traseul acesteia există deviatoare. 
  2. Lansatorul constituie echivalentul aproximativ al unui tac. Deşi spre deosebire de biliard şi snooker, direcţia de deplasare a bilei este asigurată de jgheab, forţa loviturii poate determina părăsirea jgheabului la capăt sau, din contră, la deviatorul sau deviatoarele situate între lansator şi capătul jgheabului. Concret. Plunger-ul se trage "cu simţ", bila trece de primul deviator şi, la revenire, intră în suprafaţa efectivă de joc.
În cazul plunger-ului manual, dacă lovitura aplicată bilei nu asigură deplasarea până în capăt / până la primul deviator, aceasta revine la plunger.

LANSATORUL TEMPORAR AUTOMAT

Este întâlnit la pinball-urile virtuale. În marea majoritate a cazurilor, lansatorul temporar automat funcţionează ca şi cel manual.
Totuşi, în situaţiile în care lovitura este prea slabă şi bila revine la plunger, acesta lansează "singur" bila, cu tărie maximă. Poate fi considerat lansator automat
şi acela care lansează automat bila în situaţiile în care bila trece printre leviere (flippere) la foarte scurt timp după lansare, dacă jucătorul nu are nicio vină.

LANSATORUL SEMIAUTOMAT

Este acţionat de către cel care joacă, dar nu asigură controlul tăriei loviturii:
Sursa: Wikipedia
Nu de puţine ori, are forma unui mâner de pistol prevăzut cu trăgaci şi gardă:
Sursa: IPDB. Se observă diferenţa între lansatorul manual şi cel semiautomat

LANSATORUL AUTOMAT

Apare în pinball-urile virtuale şi se declanşează în momentul în care bila ajunge la acesta. În imaginea de mai jos:
lansatorul este piciorul din spate-stânga al calului. Bila iese din mină pe calea ferată, ajunge în jgheab şi este lovită de către cal, lovitură urmată imediat de un nechezat. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.